Excursie Weesp

Op een zonnige vrijdagmiddag 8 oktober 2021 verzamelen zich zo’n vijftien vrouwen bij het station van Weesp. Monumentenadviseur Monique van Drunen van Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam neemt hen mee op een wandeling door historisch Weesp.

Eerste stop is bij de voormalige Zuid-Hollandsche bierbrouwerij, nog afleesbaar aan de historische gevelreclameschildering, die prominent op de gevel prijkt.  VBW-lid Ellen Bouman, die deze reclame heeft gerestaureerd, geeft uitleg. Bijzonder is dat er een nog oudere reclame schildering onder zat. Deze is ook bewaard, maar in een lichtere kleur. En een deel van de belettering is niet meer zichtbaar doordat er met de transformatie van de brouwerij tot woningen een groter raam is geplaatst.

Monique vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Weesp. We passeren het gemeentehuis Weesperkarspel, het fort Ossenmarkt (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) en het voormalig Bastion De Nieuwe Achtkant, waarvandaan je een mooi uitzicht op enkele molens hebt.

Vervolgens bereiken we via historische straatjes het stadhuis van Weesp, een prachtig laat-18e-eeuws rijksmonument van architect Jacob Otten Husly, waar tegenwoordig ook Museum Weesp gehuisvest is. Binnen werpen we een blik op de fraai gestukte hal met een beeld van Vrouwe Justitia en in de kelder zien we een cel.

Weesp kent ook historiserende nieuwbouw (een rijtje panden met tuitgevel uit 2020). We bereiken na zo’n anderhalf uur de Laurentiuskerk, waar nu o.a. een brouwerij met café, yogastudio en woningen zijn gevestigd. Met de huidige eigenaar lopen we naar de yogaruimte die bovenin de kerk is gebouwd. De grote ronde glas-in-loodramen zitten er nog en geven de ruimte een speciale sfeer. Daarna gaan we in het café, natuurlijk met Wispe (Weesp) bier, nog napraten en netwerken.

Verslag en foto’s: Ellen van Kessel