Excursie SuperWest

Op vrijdagmiddag 28 oktober ’22 bezochten we onder leiding van gids en VBW-lid Clasien Slebos twee buurten, die ook onderdeel zijn van de tentoonstelling SuperWest in het Van Eesterenmuseum.

De start was bij het nieuwe lichtkunstwerk onder het viaduct van de Lelylaan. Daarna bekeken we het prijswinnende gebouw Westbeat van Studio Ninedots. En een al wat ouder wooncomplex aan het Wilhelminapark, vanwege de kleuren ook wel de Mondriaanflat genoemd.

Tussen het Wilhelminaplein en de Lelylaan wordt een levendige buurt ontwikkeld met wonen, werken en recreëren. Tot nu toe is de buurt een beetje onbekend, bijna onontdekt. Niet alleen komen er extra woningen bij, maar ook voorzieningen als supermarkt, een gezondheidscentrum, een buurtkamer en een culturele broedplaats. De openbare ruimte krijgt een flinke opknapbeurt. Ook Station Lelylaan wordt aangepakt.

Vanaf hier liepen we naar de Staalmanpleinbuurt. Met de reusachtige beer De Staalman in het Staalmanpark en aangrenzende – volgens de deelnemers – mislukte openbare ruimte. Aan de andere kant recente nieuwbouw van De Alliantie. VBW-lid Aleida Verheus was jaren geleden betrokken bij de herhuisvesting: veel bewoners bleken erg gehecht aan hun wijk en kozen voor een woning om te hoek.

We liepen door naar het Staalmanplein, waar VBW-voorzitter Ellen van Kessel een toelichting gaf. Een deel van het plein werd in 2020 als gemeentelijk monument aangewezen. Daardoor moesten bij de herinrichting de kiosken, de groep bomen (platanen) en de manier waarop de gebouwen rondom het plein zijn geplaatst, behouden blijven.

We sloten af met een drankje in café Radion, onderdeel van de broedplaats ACTA.