Excursie Rivierenbuurt

Op een regenachtige donderdagmiddag 17 november 2022 combineerden we twee interessante zaken in de Rivierenbuurt: de renovatie van De Wolkenkrabber en de werkzaamheden in het kader van Amsterdam Rainproof. Deelneemsters werden verdeeld in twee groepen en troffen elkaar na afloop in café Blek om na te praten.

De Wolkenkrabber

Dit beroemde bouwwerk van J.F. Staal is onlangs is gerenoveerd. Architect, bewoonster en VBW-lid Femke Poppinga gunde ons een kijkje in haar woning. Daarna nam ze ons meer naar het dak voor een spectaculair uitzicht en naar de kelder waar tot voor kort een enorme stookinstallatie stond.

De noodzaak voor de renovatie en de gevonden oplossingen blijken duidelijk uit deze korte documentaire. De belangrijkste reden was instandhouding op een manier die past bij dit monument. Lees ook dit verhaal over de Wolkenkrabber in revisie en het Erfgoed van de Week van de gemeente.

Rivierenbuurt Rainproof

De Rivierenbuurt is gebouwd op een zandlaag die flink is ingeklinkt. Dat gaf veel wateroverlast: bij regen stonden straten al snel blank. We verdiepten ons in de manier waarop Waternet de Rivierenbuurt Rainproof aan het maken is. Hiermee is de Rivierenbuurt beter bestand tegen natte en droge tijden.

Onder leiding van VBW-leden Hélène Hartman en Christine van Eerd maakten we een rondwandeling. Zij gebruikten hierbij informatie uit deze podcast van Waternet. We liepen langs wadi’s aan de Waalstraat en de Niersstraat. Wadi is een Arabisch woord voor rivierdal. In Nederland is er een afkorting bij verzonnen: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Langs waterbergingen onder de trambaan van de Rooseveltlaan en een mooi nieuw rioolgemaal aan de Kennedylaan. Bekijk hier een filmpje over de opening van het nieuwe rioolgemaal aan de Kennedylaan.