Excursie Cruquiuseiland

Op 19 oktober 2019 ging het netwerk Vrouwen Bouwen Wonen op excursie naar het Cruquiuseiland. We waren welkom bij LEVS Architecten. Marianne Loof gaf een uitgebreide toelichting op het gebied. LEVS zit op deze plek sinds 2008. Voorheen stonden hier wijnsilo’s en een betoncentrale. Na de crisis is de ontwikkeling van het gebied snel gegaan.

Geschiedenis

Voorheen was dit een gebied met sporen, kranen, treinen en loodsen. Er is veel gesloopt. Er was geen stedenbouwkundig plan en er was veel particuliere grond. Een aantal ontwikkelaars, zoals Amvest en AM hebben veel grond gekocht. Er waren heel globale spelregels. Geurts, Amvest en LEVS hebben samen een stedenbouwkundig plan gemaakt met behoud van een paar kleine orde gebouwen (geen monumenten). Belangrijk was de culturele identiteit, beetje een vrijhaven. Het openbaar gebied is meteen meegenomen i.s.m. gebouwontwerpers. De vervuilde grond is afgegraven of geseald (oppervlakkig). In het hele gebied komen totaal ca. 2000 woningen.

Plannen/nu in ontwikkeling:

  • De Bocht, een gebouw met een hoog accent. 40 m. hoog. 166 woningen, vrije sector koop/huur en sociale huur. Uitvoering in witte baksteen en beton. Stadswoningen (3 laags) aan de waterkant. Oplevering in 2020.
  • Een oude loods (v/h papierloods op vervuilde grond), waar 10 woningen in komen met in het binnenste, donkere gedeelte, de parkeervoorziening. De woningen worden eromheen gedrapeerd.
  • Gebouw 2PEER, 3-kamerwoningen, middeldure huur.
  • The Harbour Club: Opdrachtgever Amvest. Huidige gebouw blijft. Voor de events wordt een doos-in-doos-constructie gebouwd en woningen (voor jongeren en studenten) worden toegevoegd. Er komen 3 cilinders op het dak, een verwijzing naar oude wijnopslagen/vaten. Er komt 1 woning in per vat.
  • Op de oude stadswerf komt een basisschool.

Daarna hebben we een rondwandeling gemaakt door het gebied. Ten slotte bezochten we nog QRU, waar Leon Pacqay een toelichting gaf over Cruquius Circulair. We sloten de middag af met een drankje bij QRU.