Excursie Amstelkwartier

Aansluitend bij de mogelijkheden om voldoende onderlinge afstand te houden is op 4 september 2020 een wandelexcursie door het Amstelkwartier georganiseerd. Twintig deelneemsters, verdeeld in 2 groepen van 10 personen, gingen onder de inspirerende leiding van gebouwengids en netwerklid Wendeline Dijkman op pad.

De eerste groep begon bij het QO hotel aan de Amstelvlietlaan. Dit hotel is geheel energieneutraal. Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het unieke 21 verdiepingen tellende ‘living building’ is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Op het dak is een kas, waaruit de groenten direct gebruikt worden in het restaurant


We passeerden verder Villa Mokum (een appartementenblok voor jongeren en starters) en gebouw FIZZ met kleine woningen van 38 m2, waarbij een gemeenschappelijke ruimte dit moest compenseren. Bijzonder waren enkele kavels (gelijk qua footprint, maar met gevarieerde architectuur): per kavel zijn hier 8 huishoudens in maisonette-woningen gehuisvest. We zagen verder gebouw Spakler (Meccannoo), energieneutraal dankzij zonnepanelen op de gevel.

De excursie eindigde met een glaasje in het gloednieuwe park Bella Vista, voorheen het terrein van de Zuidergasfabriek, waar nu nog de fraaie directeurswoning, portierswoning en watertoren te zien zijn. In het park staan grote goedbezochte picknicktafels bij een openbare speelplaats.

Tekst en foto’s: Ellen van Kessel